V Medzilaborciach sa uskutočnil I. Ekumenický koncert sakrálnych spevov

08.09.2006 Medzilaborce

Medzilaborce 7. septembra (TASR) - Prvý ročník Ekumenického koncertu sakrálnych spevov, ktoré pripravilo občianske združenie NAPS, sa dnes uskutočnil v Múzeu...
Medzilaborce 7. septembra (TASR) - Prvý ročník Ekumenického koncertu sakrálnych spevov, ktoré pripravilo občianske združenie NAPS, sa dnes uskutočnil v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Podľa prezidenta združenia Petra Soleja ml. zosynchronizovaním sakrálneho a moderného umenia chcú spájať ľudí, prehlbovať medzináboženský dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu. \"Mojím zámerom je založiť tradíciu týchto koncertov v Medzilaborciach a ponúknuť ľuďom tohto regiónu kultúrne vyžitie trochu v inom svetle, než doposiaľ, \" doplnil Solej. Dodal, že chce ako lokálpatriot, aby sa tieto koncerty uskutočňovali v budúcnosti vždy na pôde Medzilaboriec.
Počas koncertu vystúpili cirkevné zbory piatich kresťanských cirkví a Židovskej náboženskej obce. Vďaka veľkoplošnej obrazovke sa koncert šíril pre širokú verejnosť aj do ulíc mesta. Počas koncertu odznelo aj spoločné požehnanie v piatich jazykoch, pričom zbory Gréckokatolíckej a Pravoslávnej cirkvi zaspievali chválospev \"Budi imja Hospode blahoslaveno\" v staroslovienskom jazyku. Záver koncertu patril dielu Agnus dei v podaní operného speváka Jaroslava Dvorského.
P. Solej ml. sa do povedomia slovenskej verejnosti dostal ako najmladší autor odbornej literatúry v SR. Už ako 14-ročný vydal v roku 2002 svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001, následne mu vyšli ďalšie tri publikácie približujúce medailérsku tvorbu kremnickej mincovne, liturgickej predmety gréckokatolíkov na Slovensku a slovenské platidlá. V súčasnosti má 19 rokov. Študuje ekonomiku na UMB v Banskej Bystrici a pripravuje ďalšiu knihu.
 

Vyberte región